Novo

Piter Mendelsund – Šta vidimo kada čitamo

Kako je Tolstoj opisao Anu Karenjinu? Zašto je Šarlota Bronte toliko dugo oklevala da ilustruje gospođu Rid? Kada čitalac ima utisak da je neki književni junak opisan tako brižljivo da ga on i sada živo vidi ispred sebe – da li je to zaista tako? Ovo su samo neka od pitanja kojima se Mendelsund bavi dok istražuje čin čitanja, proces imaginacije i naše „unutrašnje oko”. Budući da je ovaj znameniti dizajner i sam strastveni čitalac, njegov čin ogoljavanja ovog procesa jedinstven je i uspešan, pa je ova knjiga, prema tome, namenjena svima koji uživaju u čitanju.

rsd1,144.00 Sa poštarinom

Opis

U ovoj izuzetno zanimljivoj i bogato ilustrovanoj knjizi Piter Mendelsund, jedan od najznačajnijih dizajnera današnjice, istažuje upravo ono što naslov knjige i sugeriše – šta vidimo (ili mislimo da vidimo) kada čitamo književna dela. On pažljivo analizira proces vizualizacije, kako nastaju naše mentalne slike prilikom čitanja, na koji način su povezane sa onim što je pisac zaistao napisao a u kojoj meri su deo našeg
sopstvenog iskustva, šta se dešava tokom čitanja a šta naknadno pamtimo. Pored interesantnog i provokativnog bavljenja procesima koji se dešavaju u čitaocu kao kokreatoru sveta književnog dela, Mendelsund posebnu pažnju posvećuje i perspektivi pisca, njegovim namerama, dobroj meri i načinima na koje ostavlja prostor čitaočevoj imaginaciji – upoređujući pasuse iz različitih književnih klasika.

 

Piter Mendelsund je jedan od najznačajnijih grafičkih dizajnera današnjice. Njegova dizajnerska rešenja Volstrit žurnal je opisao kao „najprepoznatljivija i najikoničnija u savremenoj beletristici”, a Njujork tajms i Vajrd ga smatraju „jednim od najboljih savremenih dizajnera knjiga”. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu u Kolumbiji, a magistrirao na klavirskom odseku Muzičkog koledža Manes. Nakon karijere klasičnog pijaniste, Mendelsund se preorijentisao na grafički dizajn i počeo da radi u Vintidž buksu. Njegov rad je bio autentičan i prepozatljiv, pa je Mendelsund ubrzo postao pomoćik umetničkog direktora u izdavačkoj kući Alfred A. Knopf, zatim umetnički direktor u Panteon buksu i Vertikal presu, a 2019. godine postao je kreativni direktor američkog časopisa Atlantik, predvodeći njegovo rebrendiranje i redizajn. Mendelsund je dizajnirao korice za knjige nekih od najvećih imena u književnosti, među kojima su: Džejms Džojs, Nabokov, Dostojevski, Simon de Bovoar, Kortasar i Larson.
Pored dizajna, bavi se pisanjem.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Piter Mendelsund – Šta vidimo kada čitamo“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *