Zabranjene knjige

Ove knjige su svojevremeno bile zabranjene u rodnim zemljama pisaca, a neke su još uvek. Proverite zašto!

rsd2,376.00 Sa poštarinom

Opis

Ove knjige su svojevremeno bile zabranjene u rodnim zemljama pisaca, a neke su još uvek. Proverite zašto!

 

1.Kokain – Pitigrili

A zašto je onda Pitigrili bio opasan? Zbog raskalašnog nehaja s kojim se odnosio prema idealima društva u kojem je živeo, zbog skepticizma, zbog neobuzdanog korišćenja paradoksa koji su se mogli smatrati „podrivačkim” (a zapravo nisu bili podrivački jer su već postali deo jezičkog jezgra italijanskog srednjeg sloja, po ugledu na Parižane), zbog podsmešljive hladnokrvnosti s kojom pominje preljube, podmićivanje i ideološke laži – premda je to bilo opštepoznato, a on je čak nagoveštavao i moralizatorske pouke, ali, kako se nekada govorilo, bez dlake na jeziku.

Umberto Eko

 

2. Najplavlje oko – Toni Morison

Najplavlje oko je prvi roman Toni Morison, nobelovke afroamerickog porekla. Roman prati život Pekole, crne devojčice iz problematične porodice, a priču o njoj čitalac saznaje kroz perspektive ljudi koji je okružuju i vrše uticaj na njen život. Putem sećanja i ličnih istorija njene majke, oca, poznanice iz škole, bogate komšinice i jednog starca prevaranta dolazi se do celine tragične i začudne logike događaja. Ova logika jeste mehanizam koji Morison u romanu preispituje: dinamika između ograničene perspektive individue i njenog delanja u svetu.

Morison već u svom prvom romanu poseduje neobičnu sposobnost psihološkog uvida, sklonost ka ambivalentnom sagledavanju ljudskih karaktera i ka problemskom predstavljanju funkcionisanja same stvarnosti.

 

3. Kineski san – Ma Đijen

Ma Daode, nekadašnji borac u Kulturnoj revoluciji i istaknuti državni službenik biva postavljen na mesto direktora Kancelarije za kineski san. Dok odlazi na poslovne sastanke, smišlja duhovite izreke kojima bi impresionirao društvo, odgovara na poruke brojnim ljubavnicama i sanjari o iznalaženju sanograma, Ma Daodea proganjaju sećanja na užase revolucije, neobične smrti i besmisleno nasilje kome je svedočio.

Napisan kao satira kineskog vladajućeg političkog sistema sa fantazmagoričkim elementima, Ma Đijenov roman tematizuje višedecenijsku upotrebu propagande motivisanu idejom predsednika Si Đinpinga o „kineskom snu” – takozvanoj velikoj obnovi kineskog nacionalnog duha, koja bi ishodila ekonomskim i političkim preporodom zemlje. Prateći psihološki slom pojedinca kroz sedam epizoda, Ma Đijen stvara svet obeležen potrebom da se prošlost potisne i zaboravi, a sadašnjost oblikuje i održava kao lažna idealna slika.

Zbog svojih antirežimskih ideja proveo je veći deo života u egzilu, gde se i sada nalazi, a njegove pripovetke i romani, uključujući i Kineski san, zabranjeni su u Kini.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Zabranjene knjige“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *