Svojstva Paket

Ovo je je izuzetna kolekcija knjiga koja istražuje ključne teme i koncepte koja oblikuju naš savremeni svet. Ova edicija donosi duboka razmišljanja i analize od strane priznatih intelektualaca,  Suzan Sontag sa knjigom „Protiv Interpretacije“ i Žan Bodrijar sa knjigom „Potrošačko Društvo“.

rsd1,840.00 Sa poštarinom

Opis

Edicija „Svojstva“ okuplja ova dva klasična dela kako bi čitaocima omogućila da istraže ključne koncepte koji oblikuju naš svakodnevni život i razmišljanje. Ove knjige izazivaju konvencionalne perspektive i pozivaju nas da razmislimo o načinima na koje se umetnost i potrošačko društvo preplavljuju interpretacijama i simulacijama.

 

1.Suzan Sontag – Protiv interpretacije

Protiv interpretacije je prva zbirka eseja Suzan Sontag koja se bavi temama umetnosti i savremene kulture. Objavljena 1966. godine, ova knjiga je ostvarila veliki uticaj na generacije čitalaca u Americi i celom svetu i ubrzo stekla status modernog klasika, a Sontag reputaciju jednog od vodećih američkih pisaca i mislilaca svog vremena. Sontag je bila među prvim kritičarima koji su pisali o preseku između „visokih” i „niskih” umetničkih formi, validirajući na taj način kritičko bavljenje ovakvim temama. U svom naslovnom eseju Sontag ističe da savremeni pristup kritici i estetici neizbežno razdvaja formu i sadržaj na način koji šteti umetničkom delu, čemu doprinosi društvena atmosfera u kojoj su, usled masovne proizvodnje i materijalnog obilja, čula otupljena i izgubljeno svako poštovanje za formu umetnosti. Pored naslovnog eseja i čuvenih „Beleški o kempu”, knjiga uključuje rasprave o Sartru, Kamiju, Ženeu, Simon Vej, Jonesku, Brehtu, Beketu, Godaru, Đerđu Lukaču, naučnofantastičnim filmovima, književnosti, fotografiji, muzici, psihoanalizi i savremenoj religijskoj misli.

 

2. Žan Bodrijar – Potrošačko društvo

Potrošnja, u obliku novog plemenskog mita, postala je etika današnjeg sveta. Sama po sebi, ona pokreće proces uništenja osnova ljudskog bića, ili preciznije–ravnotežu koju je evropska misao, još od antičke Grčke, uspostavljala između mitoloških korena i sveta logosa. G. Bodrijar definiše opasnost sa kojom se susrećemo. Opet ću citirati: „Kao što je društvo Srednjeg veka uspostavljalo ravnotežu putem suprotstavljanja Boga i đavola, tako naše društvo uspostavlja ravnotežu kroz suprotstavljenje potrošnje i osude potrošnje. Na osnovu vere u đavola i dalje je bilo
moguće organizovati jeresi i sekte crne magije. Za nas, naša magija je bela, sa druge strane jeresi koja se ostvaruje u obilju. To je profilaktička belina jednog prezasićenog društva – društva bez vrtoglavice i bez istorije – bez ijednog drugog mita do njega
samog. Potrošačko društvo, pisano konciznim stilom, moraće postati neizostavna lektira mlađih generacija. Njen cilj može se shvatiti kao ukidanje današnjeg monstruoznog, ako ne i opscenog, sveta obilja predmeta – koji masovni mediji, a naročito televizija, tako neprikosnoveno podržavaju – i koji nam svima preti.

 

Odlomak iz predgovora

profesor Dž. P. Majer
Univerzitet u Redingu
Centar za istraživanja (Tokvil)

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Svojstva Paket“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *